keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Venäläinen teatteri eilen ja tänään 16.1.2016

VENÄLÄINEN TEATTERI EILEN JA TÄNÄÄN 

lauantaina 16.1.2016 klo 12.15-16.00
Joensuu, seutukirjaston Muikku-Sali

OHJELMA
 
12.15-12.30   Avaus, Joensuun Venäjän Ystävien puheenjohtaja Marja Jänis
12.30-13.15   Suomalais-venäläiset teatterisuhteet, dosentti  Liisa Byckling
13.15-13.45   Venäläisestä teatterikoulutuksesta, näyttelijä Eeva Putro
13.45-14.15  Kahvitauko
14.15-15.00   Elääkö Stanislavskin perintö? Ohjaaja-dramaturgi Kristiina Repo
15.00-15.30  Kokemuksia ja elämyksiä venäläisestä teatterikoulusta 1990-luvun lopulta, näyttelijä Petteri Rantatalo
15.30-16.00 Seminaarin päättäminen

ILTAOHJELMA: TALVISODAN KIRJEET, nukketeatteriesitys
Taidekeskus AHJO, SYSI-sali, klo 17
Tämä aikuisille tarkoitettu nukketeatteriesitys perustuu tositapahtumiin ja sen on tehnyt Suomessa asuva teatteriohjaaja Karim Tsarkov isoäitinsä päiväkirjojen pohjalta. Isoäiti Abika Kokova odotti miestään Mishaa kotiin Suomen talvisodasta, johon hänet oli lähetetty sotimaan 1939. Näytelmä koskettaa eri- ikäisiä ihmisiä ja perheitä monessa sukupolvessa ja sen esittää turkulainen teatteri Taiga-Matto. Esitys on suomenkielinen, kesto 50 min. Esitys ei sovellu alle 12-vuotiaille.

Seminaariin ja nukketeatteriesitykseen on vapaa pääsy!


Esiintyjät:
Eeva Putro
Dosentti Liisa Byckling on venäläisen teatterin ja suomalais-venäläisten teatterisuhteiden asiantuntija. Liisa Bycklingiltä on ilmestynyt kirja Keisarinajan kulisseissa. Helsingin venäläisen teatterin historia 1868-1918. Hän on myös tutkinut Mihail Tshehovin, Venäjältä Yhdysvaltoihin siirtyneen näyttelijäntyön opettajan elämää ja opetuksia. Joensuun seminaarissa hän kertoo äskettäin venäjän kielellä ilmestyneestä teoksestaan.
Helsinkiläinen näyttelijä Eeva Putro on valmistunut Pietarin valtiollisesta teatteritaiteen akatemiasta  vuonna 2008 elokuva- ja draamateatterinäyttelijäksi. Eeva Putro on näytellyt lukuisissa elokuvissa ja teatteriesityksissä, viimeksi TV-sarjassa Punainen kolmio. Hän näyttelee suomen lisäksi myös mm. englanniksi, venäjäksi ja ruotsiksi. Joensuussa hän kertoo opiskelustaan ja esittää runoja.
Tamperelainen ohjaaja-dramaturgi Kristiina Repo on saanut koulutuksensa Suomen teatterikoulun korkeakouluosastolla ja Venäjän teatteritaiteen akatemiassa. Hän on suomentanut venäläisen näyttelijän, ohjaajan, pedagogin ja teatteriteoreetikon Konstantin Stanislavskin (1863-1938) maailmalle levinneet teokset Näyttelijän työn osat 1 ja 2 uudestaan, sekä aikaisemmin suomentamattoman teoksen Näyttelijän roolityöskentely, jossa sovelletaan Näyttelijän työn oppeja käytäntöön. Hän kertoo näiden teosten merkityksestä niin Suomessa, muissa Pohjoismaissa kuin muuallakin teatterimaailmassa. 
Petteri Rantatalo
Petteri Rantatalo on toiminut näyttelijänä Joensuun kaupunginteatterissa syksystä 1998 lähtien. Petteri Rantatalo valmistui laivakokiksi, mutta nuorena aloitettu teatteriharrastus veti puoleensa, ja käytyään Lahden kansanopiston Näyttämötaiteen linjan vuosina 1992-1993 hän hakeutui Pietarin valtiolliseen teatteriakatemiaan, missä hän opiskeli Venäjän kehityksen kannalta jännittävinä vuosina 1994-1998. Päätyönsä ohessa Petteri Rantatalo on tehnyt mm. kuunnelmia Yleisradion Radioteatterille, lyhytelokuvia sekä lukuisia omia tuotantoja.  
Teatteriryhmä Taiga-Matto on suomalais-venäläinen Suomessa toimiva ammattipohjainen ryhmä. Taiga-Matto on kiertänyt Turusta käsin vuodesta 2003 lähtien eri puolilla Suomea. Esitykset on kirjoittanut tai dramatisoinut ohjaaja-dramaturgi Karim Tsarkov. Näyttelijä/nukettajana ja suomentajana toimii näyttelijä Sari Tirkkonen, joka on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselta 1985. Teatteri on toimintansa aikana osallistunut useille eri festivaaleille, markkinoille ja perinnejuhlille ympäri Suomea.
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Karim Tsarkov on syntynyt Hakassiassa, Siperiassa. Hän on valmistunut nukketeatteriohjaajaksi 1998 Pietarin valtiollisesta teatteriakatemiasta ja kirjoittanut satuja ja näytelmiä myös Hakassian Kansallisteatterille. Hänen kirjoittamiaan esityksiä on palkittu mm. Ufassa, Kazanissa ja Moskovassa. Nykyisin hän toimii Taiga-Matto -teatterissa Turussa. 

Järjestäjät:  Joensuun Venäjän Ystävät ry, Cultura-säätiö, Joensuun seutukirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti